newsletter

Producenci

Mamy zaszczyt przedstawić Państwu producentów, którzy odważnie idą pod prąd- w świecie zdominowanym przez wino przemysłowe pozwalają na na ekspresję indywidualności i celebrują niuanse. Stawiają na jakość, szanują konsumenta, tworzą swoje wino respektując naturę i terriors.

Cascina Roera

Claudio Rosso i Piero Niebiolo to przyjaciele, którzy w 2002 rozpoczeli wspólny projekt w Piemoncie. Tytani pracy skupieni na jakości. Ich pasja umożliwia powstanie wspaniałego, czystego, autentycznego wina… czytaj dalej…

Azienda Agricola Trinchero

Rodzina Trinchero od pokoleń wytwarza tradycyjne w stylu i wierne tradycji wina w regionie Monferrato. Obok niezrównanej, archetypowej wręcz Barbery o zwartej, zadziwiająco eleganckiej strukturze Ezio wytwarza też ‚bianco’- jedno z bardziej cenionych win pomarańczowych… czytaj dalej…

Albani Viticoltori

Albani Viticoltori to powrót do korzeni. W 1991 r. Riccardo Albani przywrócił wielowiekową rodzinną tradycję uprawy winorośli i produkcji wina w bardziej naturalny sposób. Rzecz dzieje się w posiadłości w Oltrepò Pavese niedaleko Piomontu, a sam Riccardo jest tytanem pracy o niezwykłej skromności i gołębim sercu. Kilka miesięcy temu w jego winnicy pojawił się koń, by nieco ułatwić pracę…

LA BIANCARA DI ANGIOLINO MAULE

Unikalne wina od twórcy Vinnatur Angiolino Maule już w naszej ofercie! Angiolino to niewątpliwie pionier win nieinterwencyjnych, twórca ruchu Vini Veri a później Vinnatur…czytaj dalej…

Lorenzo Corino

Lorenzo Corino wielka postać świata wina i jednocześnie niebywale skromny człowiek. Przez wiele lat kierował Centrum badań enologicznych Uniwersytetu w Asti. Barbery Case Corini to wielkie wina- dojrzewają latami w wielkich dębowych botti, potem kolejne lata w butelce- uczą cierpliwości, gotowe do picia są często dopiero po ponad 10latach, ale nie pozostawiają wtedy wątpliwości, że warto było czekać…

Rivella Serafino

Teobaldo Serafino jest mikro-producentem Barbaresco. Ma 2 ha winnic w Montestefano na glebach głównie marglowych. Winnice to ponad 60letnie krzewy Nebbiolo. W winnicy używa tylko miedzi i siarki. Fermentacja spontaniczna na drożdżach rdzennyh- najpierw w stalowych kadziach, potem w slawońskim dębie 15-20 dni, potem 24-30 miesięczne starzenie w 20hl botti z dębu slawońskiego. Wino, które powstaje jest jest w swej stylistyce zdecydowanie tradycyjnym Barbaresco- kompleksowe, z doskonałą strukturą, eleganckie i finezyjne. Wymaga cierpliwości- idealne do picie będzie mniej więcej po 10 latach…


AZIENDA AGRICOLA RADIKON

Maverick wsród Mavericków- tak, nie bez przyczyny, mówi się o Radikonie (zastępując naszą rodzimą metaforę futbolową, metaforą surfingową). Wielki pionier win pomarańczowych i jednocześnie jeden z niewielu producentów, któremu udaje się tworzyć wina prawdziwie wielkie a zarazem naturalne, terriorystyczne i unikatowe. Tego trzeba spróbować!Czytaj więcej…

Bartolo Mascarello

Casa Coste Piane

Wimmer Czerny

Petr Kocarik

Croci Tenuta Vitivinicola

Danielle Piccinin

La Porta di Vertine

Podere Le Boncie

Pacina

Bogdan Trojak

Vittorio Graziano

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich
Mam 18 lat
Nie mam 18 lat, zabierz mnie stąd