newsletter

Azienda Agricola Trinchero

Nazwa ‚bianco’ jest dość przewrotna- wino to powstaje w długim kontakcie ze skórkami winogron co nadaje mu głęboką bursztynowo-pomarańczową barwę. Tak prowadzona maceracja zapewnia winu świetną strukturę oraz złożoność i kompleksowość. Maceracja ‚na skórkach’ to metoda, której gro winiarzy się po prostu boi- jest bowiem boleśnie szczera- pokazuje jak na dłoni jakość winnicy i gron z których wino pochodzi.

Wymaga higieny gron na najwyższym poziomie, oraz ich idealnej dojrzałości- z zachowaniem równowagi kwasowości i cukru, z idealną dojrzałością fenoliczną. Wymaga też cierpliwości już w piwnicy. Tu nie ma miejsca na manipulacje i ‚poprawki’, nie jest prowadzona żadna, nie jest praktykowana żadna ‚kosmetyka’ substancjami i procesami mającymi zamaskować niedociągnięcia (dozwolonymi skądkinąd i na masowa skalę stosowanymi w licznych winiarniach)

winnica malowniczo położona w Monferrato, Agliano Terme

Winnicą jest prowadzona bilogicznie, bez chemii bez nawozów, zajmują się osobiście Ezio i Renato Trinchero oraz Atilio, który w zasadzie należy do rodziny- przybył dp posiadłości w 1920, pracuje tam od samego początku i każdy krzew zna jak własną kieszeń.

AZIENDA

Malownicze winnice Vianoce są w rękach rodziny Trinchero od lat ’20 ubiegłego stuecia. Same winnice są jednak dużo starsze. Niezwykłe siedlisko z idalna ekspozycja słoneczna i wapiennymi glebami znajduje odbicie w niezwykłych autentycznych winach.
Produkcja wina została rozpoczęta w 1952, wtedy to powstały piersze butelki Barbera d’Asti.

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich
Mam 18 lat
Nie mam 18 lat, zabierz mnie stąd