newsletter

Cascina Roera

Cascina Roera

Chcemy przedstawić Wam niezwykłych ludzi, w których piemonckiej winnicy powstaje niezwykłe wino. Claudio Rosso i Piero Niebiolo to przyjaciele, którzy w 2002 rozpoczeli wspólny projekt. Tytani pracy skupieni na jakości. Ich pasja umożliwia powstanie wspaniałego, czystego, autentycznego wina.

cascina roera (1)

Cascina Roera to winnice prowadzona zgodnie z manifestem Vin Natur, a więc w poszanowaniu teriors, absolutnie bez chemii, herbicydów, pestycydów, bez manipulacji. Wina, które w niej powstają są autentyczym odbiciem tego teriors i ludzi, którzy pozwalają im powstać.

Winnice mają łacznie 7,5 ha, wszystkie skupione wokół Costigliole d’Asti serca apelacji Barbera d’Asti  Winnice to w 65% Barbera, 12% Chardonnay, 15% Nebbiolo, a pozostałe 8% podzielone jest między lokalne odmiany: Arneis, Cortese i Freisa.

Claudio i Piero mówią o sobie skromnie: rzemieślnicy, jednak już w degustacji pierwszych win staje się jasne, że rzemiosło opanowane do perfekcji to nie wszystko co oferują – Claudio i Piero są niewątpliwie artystami w tym co robią.

Sebastian Brant, The ship of fooles. XVw ikonografika z etykiet win Cascina Roera.

Sebastian Brant, The ship of fooles. XVw ikonografika z etykiet win Cascina Roera.

Ich wino to pasja, poszanowanie winnicy z której powstaje i ogromny szacunek dla ludzi pijących ich wino. Mimo, że spełniają wszystkie niezbędne wymogi do certyfikacji uprawy jako ekologicznej, zdecydowali się tego nie robić – jak słusznie zauważają, takie działania nie dają konsumentowi należytej gwarancji. Takie eko-certyfikaty dla wina są często używane jako zwykły chwyt marketingowy – o czym bowiem nam mówią? Li i tylko o tym, że uprawa spełnia wymogi eko-certyfikacji – nic natomiast o tym jak wygląda praca z winem w piwnicy i w dlaszym procesie.

DSC_0953

Wysiłki Claudio i Piero skupone są w winnicy, bo tam powstaje wino. Uprawa, cięcie i zbiór są ręczne, a wszelka mechanizacja ogranicona do minimum. Włściwy dobór odmian i klonów dla poszczególnych winnic to klucz do ich wina. Filozofia nieinterwencjonizmu towarzyszy im również w piwnicy- absolutnie żadnej filtracji, żadnych dodatków, bardzo ograniczone użycie SO2, a więc ok 30-50mg/l przed butelkowaniem (warto zaznaczyć, że naturalnie w procesie fermentacji powstaje ok 15mg/l, a dozwolone w Europie ilości SO2 to 210mg dla win wytrawnych i 260mg/l dla win z cukrem resztkowym, a nawet 400mg/l dla niektórych win słodkich jak sauternes czy tokaje aszú.

Produkcja to zaledwie ok 25tys. butelek rocznie. Niewielka część z nich trafiła właśnie do naszej winoteki. Wyśmienitego wina od Claudio i Piero będzie można próbować już od początku kwietnia. Zapraszamy!

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich
Mam 18 lat
Nie mam 18 lat, zabierz mnie stąd