newsletter

Azienda Agricola Radikon

Maverick wsród Mavericków- tak, nie bez przyczyny, mówi się o Radikonie (zastępując naszą rodzimą metaforę futbolową, metaforą surfingową). Wielki pionier win pomarańczowych i jednocześnie jeden z niewielu producentów, któremu udaje się tworzyć wina prawdziwie wielkie a zarazem naturalne, terriorystyczne i unikatowe. Tego trzeba spróbować!

Stanko Radikon w swojej piwnicy

Stanko Radikon w swojej piwnicy

Winnica jest malowniczo położona w Oslavii w pobliżu Gorizii- na pograniczu Włoch i Słowenii, u skóp wzgórz San Floriano. Jedna z winnic, ‚Slatnik” jest całkowicie położona w Słowenii, co dobrze obrazuje tę bliskość.

Winnice historycznie sięgają czasów I Wojny Światowej, a raczej momentu zaraz po niej, kiedy to Franz Milulus zaczął ich restaurację w regionie, szczególnie promując rodzimy szczep Ribolla Gialla, który sobie upodobał. W 1948 jego córka wyszła za mąż za Edoardo Radikona- tak zaczął się okres winiarskiej świetności okolicy i przywracanie oraz wprowdzanie znakomitych szczepów winorośli jak Tocai Friulano (obecnie często widniejący na etykietach w postaci anagramu JAKOT, w akcie niezgody na tokajskie roszczenia), Pinot Grigio czy Merlot.

W roku 1980 Stanislao Radikon w powodzeniem całkowicie przejął stery w rodzinnej winnicy i absolutnie kontestował nowe mody odmawiając wczesnego butelkowanie win.

W 1995 nastąpił przełom- Stanko zaczął używać 25-35 hl kadzi do maceracji win białych… Technika, sama w sobie, to nie żadne novum, a powrót do korzeni- tak już przed wiekami były wytwarzane solidne białe wina, z łatwością i wdziękiem opierające się procesom oksydacji, co więcej szlachetniejące z każdym rokiem dojrzewania. Do dziś Stanko z powodzeniem korzysta z ten metody, a jego wina są macerowane na skórkach od 3 do 4 miesięcy. Potem wino trafia do 30-35 hl dębowych kadzi na około 3 lata… potem 9m-cy w butelce i już jest gotowe by trafić do spragnionych miłośników wina.

Długa maceracja powoduje ekstrakcje związków z grupy polifenoli jak taniny czy flawonoidy. Odpowiadają one za odporność wina na oksydację. Jest to jednak metoda ryzykowna- trzeba mieć pewność co do idealnej jakości gron- muszą być perfekcyjnie zdrowe i idealnie dojrzałe, nie tylko jeśli chodzi o równowagę cukier-kwasowiść, ale i fenolowo, bo takie macerowanie bezlitośnie obnaża wszelkie ewentualne niedociągnięcia, a to co wyekstarhujemy podczas tak długiej maceracji ze skórek i pestek czasem może być niepijalne… więc nie jest to metoda dla wszystkich. Ponadto higiena w winnicy i piwnicy musi być perfekcyjna. Towarzysząc Stanko w piwnicy przekonaliśmy się jak wiele czasu i wody (tak, tylko i wyłącznie czystej wody) musi upłynąć do odpowiedniego umycia każdego użytego sprzętu czy narzędzia, tu nie ma miejsca na pomyłki. Dzięki temu Stanko butelkuje swoje wina zupełnie bez siarkowania (część już od 1999, wszystkie od 2002).

Filozofia Radikona jest konsekwentna w piwnicy i winnicy- od wczesnych lat 90tych używa wyłącznie organicznych środków dozwolonych w uprawach ekologicznych. Winnice są nasadzane bardzo gęsto, ok 7000 – 10000 krzewów na hektar, co pozwala zachować bardzo niską wydajność z hektara przekładającą się na bardzo wysoką jakość otrzymanych gron. Winnice są malowniczo położone głównie na dość stromych stokach o południowej i południowo- wschodniej wystawie.

Zachęcamy do odwiedzenia nas i spróbowania niezwykłych win od tego niezwykłego człowieka! Z naszą ofertą możecie Państwo zapoznać się w zakładce ‚sklep’, zapraszamy!

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich
Mam 18 lat
Nie mam 18 lat, zabierz mnie stąd